In februari van dit jaar sloten de gemeente Amsterdam en telecombedrijf Reggefiber een overeenkomst voor glasvezel. Daarbij hebben de gemeente en een viertal woningbouwcorporaties hun meerderheidsbelang in het Glasnetwerk Amsterdam (GNA) overgedragen aan Reggefiber. De gemeente zal zich op termijn zelfs geheel terugtrekken uit het project.

BBned kan eruit

De deal lag nog ter goedkeuring bij marktwaakhond NMa. Die ging deze week akkoord, zij het met enkele voorwaarden. Zo krijgt BBned, dat een lopend contract heeft met GNA, de mogelijkheid om op elk moment te kunnen overstappen op het gereguleerde landelijke aanbod van Reggefiber Group, zo eist de NMa. De Group is de joint venture van KPN en Reggefiber.

Dit moet waarborgen dat telecombedrijven op non-discriminatoire wijze toegang kunnen krijgen tot het glasvezelnetwerk van de joint venture. Daarbij geldt ook een vastgesteld maximaal tarief voor die toegang door de concurrerende partij.

Gesteggel

Over het glasvezelproject in Amsterdam is jarenlang gesteggeld. Kabelbedrijf UPC vocht het initiatief aan tot en met de Europese Commissie, maar ving steeds bot. UPC gaf ten tijde van de overeenkomst begin dit jaar aan dat het geen bezwaar zou maken tegen overname van het Amsterdamse glasvezelnet door Reggefiber. "Concurrentie tussen infrastructuren juichen we toe, dus ze zijn wat dat betreft van harte welkom," aldus UPC in februari.