NLkabel heeft in overleg met de Nederlandse Mededingingsmaatschappij (NMa) zijn toelatingsvoorwaarden aangepast. Aspirant leden weten nu vooraf aan welke voorwaarden zij moeten voldoen en er is een beroepsprocedure.

De verandering staat los van de aankomende openstelling van de kabel in Nederland. KPN heeft zo'n drie jaar geleden geprobeerd om lid te worden. Die aanvraag is destijds afgewezen, bevestigen zowel KPN als NLkabel. De aanvraag speelde rond de tijd dat KPN met Digitenne de televisiemarkt wilde betreden.

KPN heeft geen interesse meer

Een woordvoerder van KPN juicht de wijziging toe, maar benadrukt dat de telecomprovider op dit moment geen plannen heeft om een lidmaatschap aan te vragen.

Een aanvraag zou overigens ook geen kans van slagen hebben. Volgens NLkabel-voorzitter Rob van Esch moet een aspirantlid volgens de nieuwe voorwaarden beschikken over een eigen coax-netwerk.

YouCa

Daarmee valt ook nieuwkomer YouCa buiten de boot. De firma wil via de netwerken van bestaande kabelaars analoge en digitale televisie-abonnementen verkopen, maar legt zelf geen kabels.

Peter Jelgersma, mede-oprichter van YouCa zegt tegen Webwereld dat hij heeft overwogen om lidmaatschap aan te vragen, maar daar van heeft afgezien. "We willen voorlopig niet als een gebruikelijk kabelexploitant worden gezien," verklaart Jelgersma.