Branchorganisatie Thuiswinkel.org had in januari geklaagd dat leveranciers aan fysieke winkels goedkoper leveren dan aan webwinkels. De NMa heeft die klacht nu opgenomen. "We zijn nu zelf actief op zoek naar winkeliers die wel openlijk willen getuigen", zegt woordvoerder Harriët Galverink van NMa in de Telegraaf.

Zo'n 50 webwinkels hebben aangegeven dat zij hogere inkoopprijzen betalen dan hun concurrenten in de winkestraat, zo blijkt uit een enquête onder 150 leden van Thuiswinkel.org. De ondervraagden beklagen zich er bovendien over dat leveranciers webwinkels dwingen om hogere adviesprijzen te hanteren.

Bescherming

Leveranciers zouden met de hogere prijzen voor webwinkels hun afnemers in de winkelstraat willen beschermen. Omdat een webshop geen duur winkelpand hoeft te huren, kunnen zij eenvoudig lagere prijzen vragen.

Directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org had in januari geen concreet bewijs voor prijsafspraken, maar sprak van vermoedens van illegaal gedrag. De organisatie heeft tot op heden enkele tientallen anonieme tips ontvangen, maar de marktwerkingswaakhond heeft voor een eventueel onderzoek concrete klachten nodig.