Onderzoek van zowel de Fransman Serge Haroche als de Amerikaan David Wineland naar quantumdeeltjes die uiteindelijk deel uit kunnen maken van extreem snelle computers heeft de hoogst mogelijke prijs opgeleverd. Beide wetenschappers krijgen de Nobelprijs voor hun baanbrekende bevindingen bij de relatie tussen licht en materie. Dit maakt het Nobelcomité in Stockholm bekend op zijn website.

Manipuleren van quantumdeeltjes

Haroche en Wineland bestuderen afzonderlijk van elkaar de mogelijkheid tot extreem veel meer opslagcapaciteit van quantumdeeltjes. Beide wetenschappers vonden methodes om meer eigenschappen van deze deeltjes aan het licht te brengen, en hebben deze vervolgens ook kunnen manipuleren.

Volgens het Nobelcomité is dat manipuleren gelukt op een manier die tot voor kort onbereikbaar leek. Door de deeltjes op een dusdanig klein niveau op te sluiten kon worden gemeten hoeveel opslag uiteindelijk mogelijk is bij zogeheten quantumcomputers, die in de toekomst realiteit moeten worden. En passant leidde het onderzoek tot een constructie waarmee klokken ruim honderd keer nauwkeuriger kunnen worden afgesteld.

'Quantumcomputers gaan levens veranderen'

Het comité dankt in zijn lofwoorden aan Haroche en Wineland hun bijdrage aan de toekomstige quantumcomputers, die volgens hen uiteindelijk mogelijk dezelfde radicale verandering in ieders leven gaat brengen als de huidige pc dat momenteel doet. De winnaars krijgen een medaille en een bedrag van omgerekend 930.000 euro uitgereikt in december.

Eerder dit jaar deden twee wetenschappers van de Technische Universiteit in Delft ook al enerverende ontdekkingen op het gebied van quantumcomputers. Zij onthulden onder meer het Majorana-deeltje, dat quantumberekeningen minder gevoelig maakt. Bij het onderzoek was ook Microsoft betrokken.