1. Draadloos opladen

Opladen door de lader in een stopcontact te steken is over een tijdje net zo archaïsch als het gebruiken van een akoestisch modem. (Herinner je je die nog?) Smartphonefabrikanten zijn zich er heel goed van bewust dat mensen bedrading liever niet hebben en er zijn methoden om het draadloos te doen.

Lees ook: 5 smartphone-concepten uit de nabije toekomst

Je zag het al in Google's Nexus-toestellen en volgens de laatste geruchten zou Apple het concept introduceren in de iPhone 8 over een paar weken. Draadloos opladen is verre van nieuw; Nikola Tesla werkte al aan het idee in de negentiende eeuw. Tegenwoordig zijn er oplossingen van het WPC met Qi, wat al in meerdere smartphones is verschenen.

Deze methodes vereisen nog wel dat je een oplaadmat in de muur plugt, maar je kunt bij thuiskomst je telefoon daarop deponeren, zodat hij oplaadt. De toekomst is opladen in je broekzak. Er is bijvoorbeeld een concept van de Universiteit van Berkeley is bijvoorbeeld een rekbare accu die in kleding geweefd kan worden om op te laden met kinetische energie of bijvoorbeeld zonne-energie.

Die accu is slechts een van de vele systemen die laat zien dat draadloos opladen een toekomst tegemoet gaat. Er is wordt ook gewend aan nanogeneratoren die het menselijke lichaam gebruiken als biologische accu. Net als dat plotpuntje van The Matrix dus.

2. Biohacken

Biotechnologische ontwikkelingen draaien meestal om dappere mensen en wetenschappers die op het eigen lichaam experimenteren om overheidsregels omtrent proeven en klinische tests te omzeilen. Dat geldt bijvoorbeeld voor biohacker Rich Lee die een paar jaar geleden de kranten haalde toen hij geluidsverzendende magneten in zijn oren had geïmplanteerd en draadloos verbond met een mobiele mediaspeler.

Hij gebruikte verder een versterker en accu in een ketting en de oortjes zelf waren vrijwel onzichtbaar. Koptelefoons zijn belangrijk voor veel smartphonegebruikers, dus het is geen wonder dat bedrijven zich op dit gebied storten. Start-up Nervana verkoopt momenteel een systeem dat elektrische impulsen afvuurt op de nervus vagus om tevredenheid en rust in de hersenen te stimuleren.

3. Telepathische bediening

De ultieme interface is waarschijnlijk een telepathische link naar je apparaat, maar dat klinkt als sciencefiction. Maar ook hier boeken onderzoekslaboratoria vooruitgang mee. Sterker nog, ze zijn hier verder mee dan de meeste mensen vermoeden. Brain-Computer Interfaces (BCI) lossen issues waar we nu mee worstelen op, zoals het probleem met typen waar we het gisteren over hadden.

In februari onthulde Stanford University een systeem waarmee mensen met ernstig rugletsel woorden konden typen via zo'n breininterface, tot op 39 tekens per minuut. Twee elektrode-opstellingen ter grootte van een aspirientje worden direct op de hersenen aangebracht en interpreteren signalen van de motorische schors als invoer op een virtueel toetsenbord.

Het onderzoek van Stanford was een mijlpaal in methodes die personen meteen functiebeperking helpen in hun dagelijks leven. Dit kan volgens de wetenschappers zonder al te veel wijzigingen worden gebruikt voor smartphones. En chirurgie is optioneel: de BCI-elektrodes zijn nauwkeuriger als ze zijn geïmplanteerd, maar ze werken ook met contacten en draden op het hoofd. Sterker nog, er zijn al biosensors op de markt voor ontwikkelaars die hersengolf-applicaties bouwen.

4. Nieuwe formfactors

Na in totaal acht voorbeelden over nieuwe functionaliteiten, nu nog even naar de vorm van de nabije toekomst. Ontwikkelaars, wetenschappers en natuurkundigen bouwen de functionaliteiten van morgen, maar designers en industrieel ontwerpers zijn de mensen die bepalen wat we vervolgens in onze handen houden.

De online galerij Tuvie is een mooie plek om een tipje van de sluier op te lichten. Dit is een soort virtuele expositieruimte met duizenden pagina's van conceptafbeeldingen en voorstellen van studenten en professionals verspreid over de hele wereld. Er is een categorie voor telefoons en daar vind je allerlei futuristische concepten, zoals dit oogstrelende ontwerp van Franse designer Jerome Olivet (zie filmpje).

Deze telefoon bevat een aantal concepten die we hier bespraken, zoals het zelfreparerende materiaal, holografisch beeld en haptische feedback. De Alo is slechts een conceptdesign momenteel, maar het is een van de vele visies die uiteindelijk de smartphonemakers van morgen inspireren.