Dit moet gaan gebeuren met Officeshots.org. De dienst is bedoeld om verschillende leveranciers van officepakketten onafhankelijk te vergelijken. Zo kunnen gebruikers zelf zien of een bepaald bestandsformaat wordt ondersteund door een leverancier. In eerste instantie zal Officeshots vooral draaien om ODF-validatie. Door een ODF-document in te voeren bij het platform kan een gebruiker zien hoe zijn document er uit komt te zien in verschillende officepakketten.

"Iedereen die zegt dat hij ODF ondersteunt kan hier aangekoppeld worden, en in een latere fase gaan we het waarschijnlijk zelfs open gooien voor andere formaten", legt Michiel Leenaars van de OpenDoc Society uit.

Ondanks dat Officeshots bedoeld is voor het valideren van ODF-documenten hoeft het daar niet bij te blijven. In principe kan het systeem voor alle documentformaten gebruikt worden. "Wij ondersteunen standaarden, misschien in een latere fase ook wel OOXML."

Debugging tool

De dienst is open source. "Als er partijen zijn die deze dienst commercieel willen gebruiken kan dat", aldus Leenaars. Verder moet de service gezien worden als 'een grote debugging tool' waarmee productiefouten uit kantoorprogramma's en documenten gehaald kunnen worden.

Het project is geïnspireerd op Browsershots, een online tool waarmee de weergave van websites in verschillende browsers wordt vergeleken. Bij die service is het mogelijk om een url in te voeren waarna er screenshots worden weergegeven van die pagina in verschillende browsers en onder verscheidene besturingssystemen. Webontwikkelaars kunnen zo eenvoudig controleren of hun site goed functioneert.

Eind maart

De OpenDoc society werkt voor het realiseren van de dienst samen met Nederland Open in Verbinding (NOiV) dat overheidsorganisaties over de mogelijkheden van open standaarden (OS) en open source software (OSS) informeert. De samenwerking wordt financieel ondersteund door Stichting NLnet.

Als alles volgens plan verloopt zal Officeshots eind maart de publieke bètafase in gaan. Tot dan zal de service getest worden in een gesloten omgeving. Volgens Leenaars draait de backend al en is het nu de bedoeling zoveel mogelijk leveranciers aan te trekken.