De inmiddels ex-CEO Stephen Elop van Nokia houdt in totaal een bedrag van circa 18,8 miljoen dollar over aan de overname. In die deal is tevens beklonken dat Elop meeverhuist naar Microsoft en wordt aangesteld als hoofd van de devices-divisie. Volgens The New York Times bestaat de beloning van Elop uit 4,1 miljoen euro salaris, 100.000 euro aan diverse uitkeringen en zijn aandelen ter waarde van 14,6 miljoen euro.

Bedrijven delen de kosten

Ongeveer 70 procent van de Elop's betaling wordt gedekt door Microsoft, Nokia is verantwoordelijk voor de rest. Elop was de afgelopen drie jaar CEO van het noodlijdende Nokia. Daarvoor werkte hij van januari 2008 tot september 2010 voor Microsoft. Toen Elop in 2010 naar Nokia verhuisde kreeg hij 6,2 miljoen dollar mee.

Tijdens zijn 3-jarige werkverband bij Nokia zijn beide bedrijven intensief gaan samenwerken. Dat gebeurde na een akkoord in februari 2011 rond het Windows Phone-platform. Sinds die tijd hing een overname in de lucht, hoewel dit altijd ontkent werd. Daarbij betaalde Microsoft miljarden voor de exclusieve dienstverlening van zijn telefoonpartner. Het steungeld van Redmond bleef ook in 2013 doorstromen naar Finland.

Trojaans paard

Elop heeft altijd ontkent een ‘Trojaans paard’ te zijn van Microsoft. Iemand vroeg hem dat in februari 2011 tijdens een conferentie in Barcelona, in relatie met de beslissing om Symbian te laten vallen en te kiezen voor Windows Phone. Daarop antwoordde hij stellig: “Het voor de hand liggende antwoord is nee. Het hele managementteam is betrokken geweest bij deze beslissing, die zo significant is dat alleen de raad van bestuur deze kan nemen.”

Nokia was tot de komst van smartphones de grootste speler in de telecommarkt, maar verloor veel terrein door de introductie van de Apple iPhone en veelzijdige Android-telefoons. Met de Lumia-serie hoopte Nokia een comeback in te zetten in de high-end markt. Daarnaast is Nokia nog altijd een belangrijke speler voor featurephones in opkomende markten. Door de overname verhuizen naast Elop nog 32.000 werknemers van Nokia naar Microsoft.