Nokia bezit een aantal patenten dat mogelijk betrekking heeft op de videocodec VP8 en de producent is geenszins van plan deze licenties royaltyvrij of met FRAND-voorwaarden beschikbaar te stellen, meldt weblog Foss Patents op basis van een document dat is ingediend bij standaardenorganisatie IETF.

Nokia tegen VP8-druk

Dat vormt een nieuw obstakel voor Google, die inmiddels al geld afstaat aan de 11 bedrijven van patentgroep MPEG LA, om de VP8-codec gratis te houden en toe te voegen aan de webstandaard WebM. Nokia laat doorschemeren tegen de druk van Google om VP8 in WebM te verwerken te zijn.

“We zien een bedrijf dat probeert om het gebruik van zijn proprietary technologie af te dwingen, dat geen voordelen biedt boven bestaande breedgebruikte standaarden als H.264 en dat inbreuk maakt op het intellectuele eigendom van Nokia", laat het Finse bedrijf weten aan Foss.

Obstakel voor WebM

VP8 is de basis van standaard WebM die gebruikt wordt bij HTML5-video's. Google kocht VP8 in 2010 en brengt het als royaltyvrij alternatief voor de H.264-codec. Eerder deze maand sloot Google een overeenkomst met patenthouders die claims hadden voor onderdelen van de codec. Google betaalt aan hen een licentieovereenkomst, maar de codec blijft royaltyvrij.

Het voordeel van VP8 tegenover H.264 is dat het gebruik van de eerste codec gratis is. Voor H.264 moeten licentiekosten worden betaald. Grote bedrijven als Microsoft en Apple zijn voor het gebruik van H.264 dat nu al breed wordt ingezet. Google's Motorola schermt met patenten op de H.264-codec om producten van deze twee giganten te blokkeren.

Codecoorlog

Google schrapte H.264 uit Chrome in 2011 en gaat voor WebM om HTML5-video's te ondersteunen. Google wil naar eigen zeggen zoveel mogelijk gebruik maken van open standaarden die rechtenvrij zijn. De codecoorlog barstte vervolgens in alle hevigheid los en VP8 wordt aan alle kanten bevochten. Zo probeert Microsoft te voorkomen dat VP8 onderdeel wordt van videochatstandaard WebRTC.

Update 9.50 uur: Omschrijving patentoorlog H.264 aangepast.