De twee bedrijven maken deze plannen nu bekend. Samen met Symbian en de bijbehorende activiteiten gaan 3000 ontwikkelaars van Nokia over naar Accenture. Dat Amerikaanse bedrijf zal voortaan ‘smartphone ecosystem’-services leveren aan Nokia. Het is niet bekend hoeveel de telefoonfabrikant betaalt voor deze outsourcing.

Windows Phone 7

De strategische deal met Accenture omvat niet alleen Symbian. Ook Windows Phone 7 van Microsoft, wat Nokia tot zijn toekomstige smartphoneplatform heeft verkozen, krijgt dienstverlening van Accenture. Het gaat om mobiele software naast business en operationele services. Die diensten worden niet alleen aan Nokia verleend, maar ook aan andere leden van het ecosysteem voor Nokia-telefoons.

“Mobility is een cruciaal gebied voor Accenture”, verklaart Accenture-topman Marty Cole in het persbericht. “Deze samenwerking met Nokia verbetert ons vermogen om klanten in diverse industrieën te helpen om hun bedrijfsagenda’s uit te voeren. Het is een echte win-win voor Accenture en Nokia.” Dit gebeurt onder leiding van de nieuwe Nokia-ceo: oud-Microsoft-topman Stephen Elop.

‘Carrièremogelijkheden’

Nokia stelt dat het, door Symbian buiten de deur te zetten, zijn toewijding toont aan dat mobiele besturingssysteem en aan zijn smartphone-klanten. “Terwijl we ons primaire smartphoneplatform overhevelen naar Windows Phone, geeft deze transitie van onze talentvolle Symbian-werknemers naar Accenture nieuwe carrièremogelijkheden”, zegt uitvoerend vice-president Jo Harlow van Nokia. Het bedrijf gaat naast de 3000 man die naar Accenture gaan nog 4000 werknemers ontslaan, voor eind 2012.

Accenture heeft in 2000 samen met Microsoft een apart consultingbedrijf opgezet: Avanade. Die dienstverlener richt zich exclusief op Microsoft-technologie, zoals Windows Server en de diverse serverpakketten van het bedrijf. Accenture heette toen nog Anderson Consulting.