Mobielmaker HTC en chipfabrikant Qualcomm trachten de basebandprocessor, die de draadloze communicatie regelt, zo aan te passen dat die geen inbreuk meer maakt op patenten van Nokia. Dit om een dreigend importverbod van HTC-smartphones, waaronder het vlaggenschip de HTC One, af te wenden, meldt de Wall Street Journal.

Vorige week oordeelde de rechter van de International Trade Commission (ITC) dat HTC’s smartphones inbreuk maken op twee octrooien van Nokia, die het efficiënter ontvangen en verzenden van radiosignalen en het filteren van ruissignalen beschrijven.

Aanpassing in hardware nodig

De uitspraak is nog niet definitief, het gehele ITC-panel zal begin volgend jaar een oordeel vellen. Desondanks moet HTC nu al preventieve maatregelen nemen in het geval er inderdaad een importverbod komt. Dit omdat het omzeilen van de inbreukmakende functies niet met een firmware-upgrade kan, aangezien het in de hardware van de chip zit ingebakken. En dus moet het ontwerp daarvan worden aangepast.

Nokia en HTC vechten in meerdere landen om mobiele patenten. Niet zelden zijn daar derde partijen bij betrokken. In april verbood de rechtbank Amsterdam de geavanceerde microfoon in de HTC One, omdat leverancier STMicroelectronics een exclusief contract met Nokia had geschonden.