Om dit mogelijk te maken heeft de marktleider in mobiele telefoons een samenwerkingsverband met SIPPhone.com gesloten. De bedrijven hebben een aangepaste versie van het Gizmo Project gemaakt, die vanaf de Nokia-website is te downloaden.

Nokia leverde al langer ondersteuning voor internettelefonie via het SIP-protocol, maar met de applicatie is meer mogelijk. Zo kunnen gebruikers ook instant messaging-berichten uitwisselen.Wie tijdens een chat een "c" ingeeft, belt direct met de andere partij. Als een VoIP-gesprek mogelijk is, dan zal het systeem dat opzetten en anders zet het automatisch een gsm-gesprek op.

Omdat SIPPhone.com het gesprek opbouwt, is het mogelijk ook met andere versies van Gizmo op die manier een gesprek op te zetten. Het bedrijf heeft dit dan ook al stilletjes in actuele versies van de telefoniesoftware ingebouwd.

Innige samenwerking

Voor Nokia is de stap opmerkelijk. Eerder experimenteerde het bedrijf al met Gizmo voor apparaten die wel wifi ondersteunen, maar niet in staat waren om te bellen. Door de software nu ook op reguliere telefoons te plaatsen, integreert mobiele telefonie verder met voip.

Nokia is druk bezig aandacht te geven aan de strategie om mobiele communicatie en het web dichter bij elkaar te brengen. Hiervoor biedt het bedrijf een aantal online diensten onder de verzamelnaam Ovi, dat Fins is voor deur. Inmiddels is er ook al een muziekportal en biedt het bedrijf games.

Om de strategie te verwezenlijken heeft de mobieltjesbouwer eerder meerdere acquisities gedaan. Of ook SIPPhone op korte termijn eigendom van Nokia zal worden, is nog niet duidelijk.