Nokia en SAP nemen ieder een belang van 40 procent in het nieuwe bedrijf. De Duitse firma Giesecke & Devrient krijgt de resterende 20 procent in handen. Original1 zal zich vestigen in Frankfurt en eind 2009 aan de slag gaan.

Original1 gaat anti-piraterijsoftware ontwikkelen voor mobiele telefoons. De software checkt met behulp van rfid of een barcode of een product echt of nep is door het te controleren in een database. De software zal SAP's supply chain management technologie gebruiken, Nokia biedt de mobiele authenticatiesoftware, terwijl Giesecke & Devrient encryptiesoftware levert.

Namaak

"Merkbescherming is een gat in de markt", zegt Nokia-topman Antti-Jussi Suominen. "Vandaag, meer dan ooit, moeten bedrijven de namaakbusiness bestrijden voordat het te laat is."

Marktplaats eBay ligt al lang in de clinch met grote merken over handel in namaakproducten. eBay moest na een rechtszaak 40 miljoen euro betalen aan modehuis Louis Vuitton. De veilingsite heeft niet genoeg gedaan om neptassen en imitatieparfums te weren van zijn online-marktplaats.

Claudia Alsdorf van SAP Research: