Het initiatief, dat door het leven gaat onder de naam Nokia Siemens Networks Village Connection, wordt op dit moment uitgetest in Tanzania. Er zijn deals gesloten met verschillende aanbieders en Nokia Siemens Networks zal op korte termijn aankondigen in welke andere gebieden het netwerk zal worden uitgerold., meldt CIO.

Niet verbonden

Miljoenen mensen in Afrika zijn niet verbonden met de rest van de wereld. De meeste mobiele telecomproviders in Afrika willen, of kunnen hun diensten niet uitbreiden naar de plattelandsgebieden, omdat de kosten daarvoor veel te hoog zouden zijn. Dit argument wordt gestaafd door andere landen die wel mobiele telefonie aanbieden aan plattelandsgebieden. Deze diensten slaan daar namelijk niet echt aan, omdat de prijs van een abonnement veel te hoog zou zijn. Het Nokia Siemens Networks Village Connection-project wil daar verandering in brengen door een bedrag te vragen van 3 dollar per maand voor een abonnement.

Mandy Williams senior account manager van het bedrijf laat weten dat het veel mogelijkheden ziet in de nieuwe dienst: "Het Midden Oosten en Afrika zijn twee van de belangrijkste strategische gebieden voor Nokia Siemens Networks op het gebied van vaste en mobiele communicatie. We kijken uit naar de grote mogelijkheden die deze gebieden ons bieden.

Village Connection is gebaseerd op een netwerktechnologie die is ontworpen om de kosten van het aanleggen en draaien van draadloze netwerken drastisch te verlagen voor markten die in opkomst zijn. Het netwerk bestaat uit toegangspunten die in de dorpen worden gesitueerd, en die worden bestuurd door lokale operators, die samenwerken met operaters van het GSM-netwerk. Via het goedkopere netwerk kan worden getelefoneerd, maar ook kunnen er tekstberichten worden gestuurd.