Het zou onder meer gaan om Mary T. McDowell die verantwoordelijk is voor de mobiele telefoons-divisie. Ook de chief development officier Kai Oistamo is uit de gratie, net als de manager voor services en mobiele oplossingen Tero Ojanpera. Het vierde slachtoffer wordt Niklas Savander, de manager voor marktonwikkeling, zegt het Duits economisch weekblad Wirtschaftwoche.

Dat Nokia nu ingrijpt in zijn markt- en productontwikkeling is onvermijdelijk. Vlak na het aantreden van Elop in september klapten al enige ex-managers van het bedrijf uit de school. Zij spraken van een ‘sovjetmentaliteit’ bij de Finse gigant. De gigantische bureaucratie in het bedrijf remde elke innovatie.

Op 11 februari bekend

Stephen Elop, die in die maand overstapte van Microsoft naar de Finse mobieltjesmaker, zal de wijzigingen in het management op 11 februari bekend maken, zo is de verwachting. Elop heeft tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers, vorige week, al gemeld dat hij op 11 februari met nieuws over de strategische koers van Nokia komt.

Die mededeling voedde in eerste instantie de geruchten dat Nokia naast Symbian en MeeGo tevens voor een ander besturingssysteem zou kiezen, alleen is niet duidelijk of dat Android of Windows Phone 7 zou worden.

Volgens Wirtschaftwoche, dat zich beroept op bronnen binnen het Finse bedrijf, zou Elop inmiddels headhunters erop uit hebben gestuurd om vervangers te zoeken voor de vertrekkende managers. Die vervangers zouden vooral expertise moeten hebben op het gebied van software.