De zes bedrijven vinden dat zij te veel moeten betalen om gebruik te mogen maken van patenten die Qualcomm in handen heeft. Door die hoge kosten zou het voor veel bedrijven niet aantrekkelijk zijn om chips te produceren voor mobiele telefoons.

Concurreren met de relatief goedkope chips van Qualcomm is bijna onmogelijk, stellen de zes bedrijven. Qualcomm vraagt bedrijven een bedrag van 4,5 tot 6 procent van de prijs van een handset om gebruik te mogen maken van Qualcomms technologieën.

"Zolang Qualcomm hiermee door kan gaan, bestaat het gevaar dat consumenten uit Europa en de rest van de wereld meer moeten betalen voor mobiele telefoons en diensten", verklaart Joe Hubach van Texas Instruments tegenover The Wall Street Journal.

Texas Instruments is één van de zes bedrijven die het machtsmisbruik van Qualcomm bij de Europese Commissie onder de aandacht hebben gebracht. De andere bedrijven die bij de zaak zijn betrokken, zijn: Ericsson, NEC en Broadcom.

Het is niet voor het eerst dat Qualcomm onder vuur komt te liggen wegens het innen van te hoge patentvergoedingen. Broadcom diende om dezelfde redenen in juli ook al een klacht in bij de Amerikaanse autoriteiten.

Qualcomm is vooralsnog niet van plan zijn beleid aan te passen. Het bedrijf beschouwt de klacht bij de Europese Commissie als een truc van de zes bedrijven om met steun van de overheid lagere licentieprijzen te bedingen.

De Europese Commissie heeft beloofd om naar de klachten van de zes bedrijven te zullen kijken. Als de Commissie besluit een formeel onderzoek in te stellen naar Qualcomm, dan kan het bedrijf een maximale boete van 10 procent van de jaaromzet krijgen opgelegd.