De nog steeds dominante Blackberry heeft Nokia duidelijk als voorbeeld gesteld voor deze nieuwe apparaten. De twee telefoons lijken vrij veel op elkaar. Beide zijn uitgerust met HSDPA (High Speed Download Packet Access), waarmee sneller van een UMTS-netwerk kan worden gedownload. Het gaat om een snelheid van 3,6 mbits. Ook hebben ze GPS, een 3,2 Megapixel camera met autofocus en wifi-ondersteuning.

Nokia geeft aan dat E-mail één van de focuspunten was bij het ontwikkelen van de telefoons. De modellen hebben een toetsenbord, en er kan worden gemaild met Exchange en Nokia's Intellisync, maar ook met Gmail, Hotmail en Yahoo. Bovendien heeft de telefoon meerdere mogelijkheden voor de encryptie van gegevens, mocht de telefoon ooit in verkeerde handen vallen.

Comeback

Het is inmiddels negen maanden geleden dat Nokia met zijn laatste zakelijke model kwam, zegt Gartner-analist Leif-Olof Wallin tegen PC World. "En dat is best wel lang in deze markt." Voor Nokia is het daardoor een beetje een rentree in de zakelijke markt. "We denken dat de lange wachttijd komt door een reorganisatie binnen Nokia," aldus Wallis.

Hij is zeer te spreken over de nieuwe modellen, vooral over de E71, die de E61i vervangt. "Hij is lekker dun, en heeft een goed toetsenbord," aldus de analist.

Nokia heeft met de release van de telefoons te kennen gegeven onbetwiste marktleider te willen blijven. "We hebben zo'n groot aandeel gekregen door het breedste assortiment aan te bieden," zei Chris Carr, vice-voorzitter van Nokia's regionale projecten tijdens de lancering. "Nokia blijft de onbetwiste marktleider, en dat is een titel waar we geen afstand van willen doen."

Wit

In principe was tot nu alleen bekend dat er een zwart model van de E71 uit zou komen, maar inmiddels zijn er ook foto's opgedoken van witte modellen.

Toch zal het niet het design zijn dat deze telefoon tot een succes kan maken, zegt Wallis. Functies als een goede dataencryptie en een makkelijke omschakeling tussen zakelijke en persoonlijke informatie veel belangrijker voor een telefoon die bedrijven moet overtuigen. "Het liefst had ik zelfs gezien dat ze verder gingen dan het scheiden van alleen persoonlijke en zakelijke E-mail. Wat mij betreft hadden ze ook meer scheiding aangebracht tussen de gegevens in de kalender en het adresboek," zegt Wallis.

Beschikbaarheid

De telefoons moeten in Juli verkrijgbaar zijn, en gaan dan ongeveer 350 euro kosten. Die prijs gaat niet uit van eventuele deals die bedrijven kunnen krijgen wanneer ze een abonnement erbij afsluiten. Wallis verwacht daardoor dat het prijsniveau daardoor ongeveer hetzelfde is als dat van de iPhone 3G.