De Finse telefoonfabrikant neemt daarmee het heft weer in eigen handen. Dit gebeurt krap anderhalf jaar nadat Nokia het Symbian OS juist had ondergebracht in de non-profit stichting. Met ingang van april komend jaar bepaalt Nokia volledig de ontwikkeling van het besturingssysteem voor mobiele telefoons. Waarschijnlijk heeft de stichting, met 100 medewerkers, dan ook geen eigen personeel meer in dienst.

Naast MeeGo

Ondertussen voert het bedrijf ook MeeGo, de samensmelting van het eigen Maemo met het door Intel ontwikkelde Moblin. Nokia verklaart dat het Symbian trouw blijft. Het inkrimpen van de stichting en het ontnemen van de ontwikkelingsrol verandert volgens het Finse bedrijf niets aan de planning voor nieuwe versies. Nokia heeft laatst al laten weten dat het na het huidige Symbian 3 geen grote nieuwe versies meer uitbrengt, maar kleinere en frequenter uitkomende updates.

Volgens analisten heeft de populariteit van Android bij toestelfabrikanten Symbian de das om gedaan. De gedachte achter de non-profit stichting was een onafhankelijk mobiel besturingssysteem te hebben wat verschillende hardwaremakers dan konden gebruiken, zoals Google doet met zijn Android. De laatste twee Symbian-partners, Sony Ericsson en Samsung, hebben laatst dat platform laten vallen ten gunste van Android.

Open source bleek last

De grotendeelse ontmanteling van de Symbian Foundation is volgens onderzoeksbureau CCS Insight geen verrassing, meldt Infoworld. Analist Ben Wood oordeelde afgelopen zomer al dat Nokia de plank heeft misgeslagen door het platform om te vormen tot open source. Het gebrek aan toewijding door partners zorgde ervoor dat Nokia het gros van het ontwikkelwerk zelf moest doen, terwijl concurrenten door de openheid wel een kijkje in de keuken hadden.

Dit wordt nu bevestigd door directeur Tim Holbrow van de Symbian Foundation. “Er is sindsdien een grote verandering geweest in de mobiele markt maar ook meer algemeen in de economie, wat heeft geleid tot een verandering in focus voor enkele van onze financierende raadsleden”, schrijft de BBC op uit zijn mond. “Het resultaat daarvan is dat de huidige toezichtsstructuur voor het Symbian-platform, de stichting, niet langer gepast is.”

Moeizame ontwikkeling

Het einde van de stichting zat al in de lucht. Enerzijds door de opkomst van concurrenten als Android, anderzijds door het achterlopen op moderne platformen als Android en iOS van Apple’s iPhone. De omvorming van Symbian naar open source heeft tijd gekost, wat verder heeft bijgedragen aan de achterstand.

Nokia heeft de plannen voor de non-profit stichting, met Symbian OS als open source, in juni 2008 bekendgemaakt. Voor het oprichten daarvan heeft het de Symbian-firma opgekocht, die was opgezet als commerciële spil voor het mobiele besturingssysteem. Het uitkopen van de andere aandeelhouders in het Symbian-bedrijf heeft Nokia toen 264 miljoen euro gekost.

Uitstel

Begin 2009 is de stichting van start gegaan. In de loop van dat jaar is er gewerkt aan het open sourcen van het besturingssysteem en vervolgens het moderniseren ervan. Het open sourcen is in februari dit jaar afgerond, waarna de komst van de nieuwe versie 3 nog uitstel opliep tot de tweede helft van dit jaar. De eerste toestellen, zoals de N8, met Symbian versie 3 komen nu op de markt.