De rel rondom de verkoop van Nokia’s mobiele tak aan Microsoft en de rol van ex-ceo Stephen Elop neemt steeds absurdere vormen aan. Elop kwam in 2010 van Microsoft, sloot kort daarna een deal waarmee Nokia zich exclusief committeerde aan Windows Phone, en gaat nu met de verkochte mobiele tak weer terug naar Microsoft, met een gouden parachute van Nokia van bijna 19 miljoen euro. In de bescheiden Finse bedrijfscultuur een pijnlijk hoge bonus.

Niet op de hoogte van bonusconstructie

Wat blijkt: het contract van Elop zat vol perverse prikkels om de beurswaarde van het concern te laten dalen en het dan van de hand te doen. Bovendien waren de commissarissen van Nokia helemaal niet op de hoogte van deze clausules.

Vrijdag stelde de voorzitter van de Raad Risto Siilasmaa nog dat het contract van Elop in essentie hetzelfde was als contracten met eerdere ceo’s. Dinsdag erkende het bedrijf echter tegenover de Finse krant Helsingin Sanomat dat dit toch niet het geval was, het contract was wel degelijk anders. De juridische afdeling van Nokia doet onderzoek naar het ‘incident’.

Perverse prikkels

Met een normaal contract, zoals eerdere ceo’s hadden, zou Elop een bonus van ruim 4 miljoen hebben ontvangen, niet de 18,8 miljoen die hij nu opstrijkt. Bovendien had Elop geen prestatieverplichting met betrekking tot de koers van Nokia om deze bonus te kunnen innen. De enige voorwaarde was dat de koers ten tijde van een overname en een ‘wijziging van zeggenschap’ omhoog was gegaan, maar niet vanaf welk niveau. Het is echter praktisch een wetmatigheid dat de beurskoers omhoog gaat als een overnamekandidaat een bod doet. De koers van Nokia is de afgelopen jaren gestaag gedaald, waardoor Microsoft de belangrijkste bedrijfstak kon kopen voor 'slechts' 5,4 miljard euro.

De Helsingin Sanomat meldt ook nog dat Nokia Elop gevraagd heeft om een gedeelte van zijn bonus niet te innen. De topman weigert, naar verluidt omdat hij zelf in scheiding ligt en zijn ex-vrouw geen genoegen neemt met minder.

In Finland is grote publieke en politieke onrust onstaan rondom de verkoop van 's lands technologische trots. De bonusrel maakt de Finnen nog kwader. Minister van Financiën Jutta Urpilainen noemde de bonus zelfs “een bedreiging voor de sociale harmonie in het land”.