De technici gaan eruit omdat er minder vraag is naar telefoons van consumenten. Het bedrijf gaat overleggen met de bonden over de ontslagen. Het verdwijnen van de werkplekken horen bij een eerder aangekondigd plan om het bedrijf aan te passen aan de slinkende markt. In Finland zullen er 700 werknemers op straat worden gezet, meldt Bloomberg.

De ontslagen zouden meteen het maximale aantal zijn dat nodig is, zover het bedrijf op dit moment kan voorzien. Nokia kondigde eerder dit jaar aan meer dan 700 miljoen euro te willen bezuinigen op de productie van telefoons. Om dat bedrag te verwezenlijken, grijpt de mobieltjesproducent alle mogelijkheden aan. Nokia vroeg toen aan het personeel of er 1.000 werknemers bereid zijn vrijwillig te vertrekken. Dit in ruil voor een ontslagvergoeding.

Vorig plan mocht niet baten

Die actie zette Nokia op touw om gedwongen ontslagen te voorkomen. De eerste 1.000 vrijwillige zouden worden gestimuleerd met een ontslagvergoeding. De aanmeldingsperiode voor werknemers met interesse verstrijkt in mei. Deze actie heeft blijkbaar onvoldoende zoden aan de dijk gezet.

Nokia liet weten dat het naast de ontslagen blijft zoeken naar andere mogelijke veranderingen en bezuinigingen. Dat kan gevolgen hebben voor alle aandachtsgebieden en activiteiten van het bedrijf.