Omdat de groei van Lumia-toestellen tegenvalt, hoeft Nokia ook minder licentiegeld voor Windows Phone te betalen dan gepland. Dat betekent Nokia in 2013 netto nog steeds meer van Microsoft aan 'platformsteun' zal ontvangen dan het aan licenties terug moet betalen. Dat maakt Nokia bekend in nieuwe beursdocumenten.

Begin 2011 sloten Microsoft en Nokia een verregaande deal. Nokia committeerde zich aan Windows Phone en betaalt per toestel licentiegeld aan Microsoft. In ruil daarvoor maakt Redmond elk kwartaal 250 miljoen dollar over naar Espoo als zogenaamde 'platformsteunbetalingen' en integreert het Nokia's kaartdiensten in zijn mobiele besturingssysteem.

Vanaf eind 2013 netto betaler

Over de gehele looptijd van de deal verwacht Nokia uiteindelijk netto ontvanger te zijn. Wel zal ergens aan het eind van dit jaar een omslagpunt zitten dat Nokia per kwartaal meer gaat betalen aan Microsoft dan het ontvangt. Vanaf dat punt verwachten de Finnen uiteindelijk zo'n half miljard euro aan Redmond over te maken aan Windows Phone-licenties.

De kwartaalbetalingen van Microsoft aan Nokia blijven namelijk constant, terwijl het licentiegeld dat Nokia betaalt aan Microsoft toeneemt naarmate er meer Windows Phone-toestellen worden verkocht. Het is niet bekend wanneer de deal afloopt. Momenteel zijn meer dan driekwart van alle verkochte Windows Phones van Nokia.