De winkel ging als eerste open in Australië, maar werd de afgelopen uren geleidelijk voor de gehele wereld geopend. Meer dan 50 soorten Nokia-handsets hebben toegang tot de winkel, naar schatting 50 miljoen mensen.

Ringtones

In Ovi Store zijn behalve applicaties ook producten als games, muziek, ringtones, achtergrondthema's en videoclips te downloaden. Er zijn zowel gratis als betaalde apps. Begin mei beloofde Niklas Savander, directeur van de dienstentak van Nokia, dat de Ovi Store bij de start een catalogus van circa 20.000 items zou tellen.

Ontwikkelaars krijgen net als bij andere applicatiewinkels 70 procent van de inkomsten van de verkochte items. Op het eerste gezicht lijkt Nokia minder strenge applicatieregels te hebben voor developers. Zo wordt er geen melding gemaakt van een verbod op apps die gebruikmaken van VoIP over 3G-netwerken, zoals Apple en Microsoft wel doen. Nokia heeft grote plannen met Skype, aangezien het Skype-software wil integreren in de Nokia Nseries.

Creditcard

Klanten kunnen de Ovi Store bereiken door de Ovi-app in de Download-map van hun toestel te selecteren. Eerst moeten ze via hun mobiel nog een account aanmaken op store.ovi.com. In nieuwe toestellen, zoals de N97, zal Ovi standaard worden ingebouwd. Betaling geschiedt via creditcard.

In Australië, Duitsland, Ierland, Italië, Rusland, Spanje, Engeland en Singapore kan worden betaald via de telefoonrekening. Nokia verwacht die betaalmethode in meer landen te gaan uitrollen.

Universele appstore

Nokia-topman Tero Ojanperä: "De Ovi Store is open. We hebben de winkel gevuld met zowel lokale als mondiale content voor een groot deel van de Nokia-toestellen."

Twee weken geleden maakte Vodafone als eerste telco bekend met een eigen applicatiewinkel te komen. Vodafone belooft een universele appstore die geschikt is voor alle smartphoneplatformen.

Laat

Nokia is met het invoeren van de applicatiewinkel in verhouding redelijk laat. Apple verspreidde in het eerste jaar van de App Store al meer dan 1 miljard applicaties. Android en Blackberry volgden met een applicatiewinkel. Nog dit jaar zal ook Microsoft Marketplace live gaan.

Update:

De introductie van de Ovi Store verloopt vooralsnog niet vlekkeloos. TechCrunch noemt de livegang zelfs een " complete mislukking". De bloggers klagen dat de applicatiewinkel enorm traag is en soms zelfs helemaal niet bereikbaar. Sommige applicaties blijken ook opeens te verdwijnen. Volgens Nokia komen de problemen door " uitzonderlijk hoge pieken in traffic" naar de Ovi Store".

Video

Nokia geeft in onderstaande video uitleg aan ontwikkelaars.