Via de Nokia Music Store zijn volgens de telecomgigant miljoenen nummers van 'grote artiesten, onafhankelijke labels en opkomende Nederlandse acts' te downloaden naar een pc of mobiele telefoon.

De muziekcollectie kan vervolgens worden gesynchroniseerd tussen pc en mobiele telefoon met Windows Media Player 11. Andere programma's zijn niet geschikt om te gebruiken met de online muziekwinkel, meldt Nokia op de site.

Losse nummers gaan een euro kosten. Voor een heel album moet tien euro betaald worden. De dienst accepteert 'alle belangrijkste creditcards', meldt Nokia op de site, alsmede Paypal een prepaidkaarten. Een pc-streamingabonnement kost tien euro per maand.

Niet voor Mac en Linux

De muziek wordt aangeleverd als wma-bestand en is met een Microsoft drm-systeem beveiligd. Nokia waarschuwt dat de files niet compatibel zijn met Mac- en Linux-besturingssystemen. Deze gebruikers hebben dubbel pech, de site is namelijk alleen te bekijken met Internet Explorer (IE) 6 of hoger. Microsoft heeft haar browser voor het Apple besturingssysteem nooit verder ontwikkeld dan versie 5. Voor Linux heeft nooit een versie van IE bestaan.

Om muziek over te zetten naar een mobiele telefoon moet deze het Windows Media Digital Rights Management (WMDRM) ondersteunen. Nokia telefoons zoals de N95 en N81 ondersteunen deze beveiliging. "De bestanden kunnen mogelijk ook worden afgespeeld op andere apparaten met ondersteuning voor WMDRM-technologie", meldt Nokia.

Licenties

Per track worden minimaal drie licenties gegeven. Individuele platenmaatschappijen kunnen bovendien extra licenties afgeven.

Bij het streamingabonnement ontvangt de klant vijf licenties, maar bij dat abonnement staat geen streaming naar mobiele apparaten toe.

Nokia belooft de muziekcatalogus die nu bestaat uit meer dan 2,5 miljoen nummers verder uit te breiden. De aandacht zal daarbij vooral liggen op lokale artiesten.

Hoe het downloaden per mobiel werkt werd niet duidelijk. Zowel de Nederlandse als de Finse vestiging van het bedrijf waren niet bereikbaar voor verder commentaar.