Nokia presenteert klinkende kwartaalcijfers. De nettowinst kwam de afgelopen drie maanden uit op 1,56 miljard euro, ten opzichte van 845 miljoen euro een jaar eerder; een stijging van 85 procent. De omzet steeg met 28 procent naar 12,9 miljard euro.

Het wereldwijde marktaandeel van Nokia steeg het afgelopen kwartaal tot 39 procent, vergeleken met 36 procent in de dezelfde periode in 2006. Op de beurs in Helsinki steeg het aandeel Nokia in korte tijd met 7,5 procent, zo meldt Bloomberg.

In de afgelopen jaren waren er meer dan eens tekenen dat de marktleider prooi zou worden van de wet van de remmende voorsprong. Lang werd gedacht dat Motorola het stokje van dominante mobielmaker zou overnemen van Nokia. Maar het Finse bedrijf heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en laat dat zien met sterke resultaten.

De Finse mobielfabrikant presenteerde gisteren ook nieuwe 'touch-functionaliteiten' voor haar S60 platform, die naar eigen zeggen het aanraakscherm van Apple's iPhone in de schaduw zetten.

Bovendien kondigde Nokia aan haar platformen nog verder open te stellen voor externe ontwikkelaars. Een lichtend voorbeeld voor Steve Jobs, die zelf recent aangaf deze openheid met de iPhone ook te willen gaan realiseren.