De defecte batterijen, die zijn geproduceerd door het Japanse Matsushita Battery Industrial, zijn gebruikt in bijna alle modellen Nokia-telefoons, van de Nokia 1100 tot en met de Nokia E60. Op een speciale pagina somt Nokia alle modellen op waarin de zogeheten BL-5C-batterijen zijn gebruikt.

Nokia ziet zich genoodzaakt om deze batterijen terug te roepen omdat ze tijdens het opladen oververhit kunnen raken. Volgens de Finse mobieltjesfabrikant zijn er tot nu toe ongeveer honderd gevallen bekend waarbij dat is gebeurd. Persoonlijke ongelukken zouden zich daarbij niet hebben voorgedaan.

In totaal zijn er ongeveer 300 miljoen van dergelijke BL-5C-batterijen gemaakt. De problemen doen zich echter alleen voor bij circa 46 miljoen batterijen die zijn gemaakt tussen december 2005 en november 2006. Nokia zal defecte batterijen gratis vervangen.

Overigens spreekt Nokia zelf van een 'Product Adviesnota' en niet van een terugroepactie omdat het bedrijf slechts advies geeft over mogelijke gevaren en de oproep 'geen dwingend advies is', zo laat een woordvoerster van Nokia Nederland weten.

In 2003 kwam Nokia al in opspraak wegens een aantal incidenten waarbij batterijen in Nokia-telefoons door oververhitting spontaan explodeerden. Volgens het Finse bedrijf werden die incidenten veroorzaakt door het gebruik van nagemaakte Nokia-batterijen.