De muziekdienst van de telefoonfabrikant, die voorheen ‘Comes with Music’ heette, is straks alleen nog beschikbaar in China, India, Indonesië, Brazilië, Turkije en Zuid-Afrika. Nokia schrapt de dienst eind dit jaar. Het moet namelijk net afgesloten abonnementen nog laten aflopen.

‘Nieuwe muziekdiensten’

Kort voor de bekendmaking was er al het gerucht dat Ovi Music Unlimited het onderspit zou delven in alle 27 landen waar Nokia het biedt, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. Dat bericht was voorbarig: het opheffen geldt voor slechts 21 landen. Voor China, India en Indonesië blijft het jaarabonnement geldig. Voor Brazilie, Turkije en Zuid-Afrika voert Nokia halfjaarabonnementen in.

Het bedrijf stelt dat het de veranderingen in zijn muziekdienst doorvoert om plaats te maken voor “nieuwe, innovatieve muziek ‘experiences’ als onderdeel van Ovi in 2011”. Het is niet bekend wat dat dan omvat. Het persbericht meldt dat er “betere, meer lokaal relevante ‘experiences’ komen”. Het uitfaseren van Ovi Music Unlimited heeft geen impact op de drm-loze muziekwinkel Ovi Music, benadrukt Nokia nog.

Al jaren kwakkelen

Nokia probeert al jaren voet aan de grond te krijgen op de muziekmarkt voor mobiele telefoons. Het Finse bedrijf heeft in augustus 2006 nog 60 miljoen dollar betaald voor muziekleverancier Loudeye en een jaar laten een eigen downloaddienst aangekondigd. Daarbij is het eind 2007 overgestapt op een abonnementsmodel, in plaats van het model van betalen per download.

Nokia-directeur Adam Mirabella licht de koerswijziging toe: