Met de overname is een bedrag van 650 miljoen dollar gemoeid. Nokia Siemens neemt onder meer de CDMA-tak (voor mobiele telefonie) en de LTE-technologie (voor 3G) van Nortel over. In Europa is gsm de meestgebruikte standaard voor mobiele telefonie, maar in de Verenigde Staten wordt CDMA veel gebruikt. Tenminste 2500 Nortel-medewerkers gaan met de divisieverkoop mee naar Nokie Siemens.

Al jaren slecht

Met Nortel, ooit de grootste Noord-Amerikaanse producent van telecomapparatuur, gaat het al jaren slecht. Rond de milleniumwisseling had het bedrijf 90.000 man in dienst, maar nu staan er nog maar 30.000 man op de loonlijst.

Nortel vroeg in januari 2009 uitstel van betaling aan. Sindsdien zijn er veel overnamegeruchten. Het lijkt er nu dus op dat Nortel niet in z'n geheel wordt verkocht, maar in delen.

Draadloze infrastructuur

Door de deal wordt Nokia Siemens de grootste leverancier van draadloze infrastructuurvoorzieningen in Noord-Amerika. "De overeenkomst geeft belangrijke strategische mogelijkheden voor Nokia Siemens Networks om de positie in Noord-Amerika en op het gebied van LTE te versterken", zegt de Nokia Siemens-ceo in een persbericht.

Nokia Siemens Networks is een joint venture tussen Nokia en Siemens. Samen met marktleider Ericsson, Huawai en Alcatel-Lucent behoort het bedrijf tot de wereldwijde top van grootste verkopers van telecomapparatuur.