Nokia voert twee bodemzaken tegen rivaal HTC bij de rechtbank in Den Haag. Deze rechtszaken zijn afgelopen zomer aangespannen maar totnogtoe onder de radar gebleven. De zittingen staan voor maart en april 2014 op de rol.

Oorlog tussen Nokia en HTC

Dat Nokia ook in Nederland HTC aanklaagt, is bevestigd door het concern in een statement aan patentblogger Florian Müller. Dit naar aanleiding van een overwinning voor het Finse concern in een Britse zaak tegen HTC. “Nokia zet nu meer dan 50 patenten in tegen HTC in Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Nederland, Groot-Brittannië en de VS.”

In de VS won Nokia recentelijk een voorlopige zaak bij de handelsrechter ITC, waarop HTC nu moet anticiperen door het aanpassen van de basebandchips in zijn smartphones.

Nokia's divisie voor mobiele apparaten (waaronder gsm's, smartphones en nu ook tablets met Windows RT) wordt overgenomen door Microsoft. Die overname was al lange tijd in de maak, voorspeld én voorheen steevast ontkend. De aloude fabrikant van mobiele telefoons, met een rijke bedrijfshistorie, heeft al aangegeven dat het zich op patentlicenties stort.

Vertrekkend Microsoft-CEO Steve Ballmer koopt het devices-deel van Nokia:

Nokia zet in Nederland twee patenten in tegen HTC, beide stammend uit eind vorige eeuw. Het gaat om EP982959: een sms-interface en EP1123583, dat een mobiele connector voor een datakaart (specifiek SIM-kaart) beschrijft. Nokia wordt vertegenwoordigd door Armand Killan van Bird & Bird, de advocaat van HTC is Klaas Bisschop van Hogan Lovells. De advocaten wilden (nog) niet inhoudelijk reageren op de zaak.

Microfoon HTC One verboden

Eerder dit jaar won Nokia een rechtszaak in Amsterdam over de microfoon van de HTC One. Dat component was oorspronkelijk exclusief voor Nokia geproduceerd. HTC was in die zaak echter zelf geen partij.