De nieuwe versie van Ovi Maps, met stembegeleiding voor 74 landen in 46 talen, is per direct beschikbaar op de site van Nokia. De software biedt verkeersinformatie in meer dan 10 landen en kaarten van meer dan 180 landen, die Nokia heeft door de overname van Navteq.

Ovi Maps is beschikbaar voor 10 Nokia-toestellen. In de komende weken verwacht Nokia de dienst uit te breiden naar andere smartphones. Bedoeling is om alle 83 miljoen Nokia-toestellen met gps uit te rusten met gratis navigatie.

Zonder internet

In tegenstelling tot de navigatie van Google werkt Ovi Maps ook zonder internetverbinding. Telefoons met de navigatesoftware hebben alleen gps nodig. Kaarten kunnen via het mobiele netwerk handmatig up-to-date gehouden worden, of op de website van Nokia worden gedownload en opgeslagen op de smartphone.

De gratis navigatiedienst geeft Nokia een sterke troef op smartphonegebied. De iPhone heeft immers geen gratis spraakgestuurde navigatie, en moet het hebben van externe applicaties van onder meer TomTom en Navigon.

Domper voor TomTom

Voor navigatiebedrijven als TomTom, Garmin en Navigon, is dit de tweede domper in korte tijd. Voor hun navigatiesoftware moet juist betaald worden. Op de iPhone kost het TomTom Benelux-pakket maar liefst 69,99 euro.

Op de Amsterdamse beurs weten speculanten dan ook niet hoe snel zij hun aandeel TomTom kwijt moeten raken. Op moment van schrijven staat het aandeel TomTom op -14,4 procent. In oktober zakte het aandeel TomTom ook flink toen Google gratis spraakgestuurde navigatie bekendmaakte.