Via Nokia Money krijgen gebruikers toegang tot basale financiële diensten. Volgens het bedrijf is het overmaken van geld "net zo makkelijk als iemand bellen of een sms versturen". Het wordt mogelijk voor consumenten om geld aan iemand te sturen door alleen iemands telefoonnummer te gebruiken.

Daarnaast is het de bedoeling dat er ook in winkels, of bij de loodgieter afgerekend kan worden met Nokia Money. Ook het opladen van prepaid sim-kaarten kan via de dienst.

Telefoonfabrikant Nokia heeft zijn betaaldienst gebouwd op het platform van Obopay, waar het eerder dit jaar in investeerde. Obopay is een service waarmee geld wordt uitgewisseld via sms of met behulp van een applicatie. Om de service te gebruiken is een Obopay-account nodig met een daarop gestort geldbedrag. Het is nog onduidelijk of Nokia veel heeft veranderd aan de originele mogelijkheden van Obopay.

Volgende stap

Nokia heeft naast de service ook een stuk filosofie van Obopay overgenomen. De Finse telefoonmaker wijst erop dat er in de hele wereld 'slechts' 1,6 miljard bankrekeningen zijn maar zeker 4 miljard mensen met een mobiele telefoon. In veel ontwikkelingslanden heeft een significante bevolkingsgroep wel een mobiele telefoon maar geen bankrekening. Daar wil het bedrijf nu op inspelen.

"Mobiele betalingen zullen de volgende stap zijn om financiële diensten te leveren aan honderden miljoenen mensen", aldus Nokia. "Zowel stedelijke als afgelegen gebieden in vooral opkomende economieën hebben nu te weinig betaalmogelijkheden."

Alternatieven

Het is niet de eerste investering van Nokia in mobiele betalingssystemen. Het bedrijf investeert ook in de ontwikkeling van betaling via near field communications (NFC) chips. Dat is een technologie waarbij gebruikers kunnen betalen door hun telefoon voor een uitlezer te houden. Het is vergelijkbaar met de chipknip, alleen hoeft er geen fysiek contact te zijn.

In Nederland experimenteert de Rabobank met nfc-techniek en ook met sms-betalen. Obopay is niet uniek. In de VS heeft eBay samen met PayPal een vergelijkbare mobiele betaalservice. Ook bracht PayPal onlangs een systeem op de markt in de vorm van een iPhone app die ook in Nederland beschikbaar is.

Begin 2010

Nokia Money wordt op 2 september voor het eerst aan het publiek getoond in Stuttgart. Het bedrijf wil de dienst vanaf begin 2010 uitrollen in 'speciaal geselecteerde markten'. Obopay was in maart dit jaar actief in de VS en India.