Ondanks een belofte om zijn mobiele besturingssysteem Symbian tot 2016 te ondersteunen, heeft Nokia vrijdag bekendgemaakt dat het op 1 januari 2014 al staakt met de support voor Symbian-apps in zijn app store. Vanaf die datum accepteert het bedrijf geen nieuwe Symbian-applicaties of updates voor apps meer in de Nokia Store. Ontwikkelaars moeten hun Symbian-apps voortaan via hun eigen sites aanbieden en voor betaalde apps zelf voor een betaalsysteem zorgen.

Vanaf 1 januari ondersteunt de Nokia Store ook geen Meego-apps meer. Meego, een initiatief van Nokia en Intel, was een op Linux gebaseerd besturingssysteem voor mobiele apparaten. Uit het project werd in 2012 de stekker getrokken.

Belofte

Nokia heeft in 2011 beloofd Symbian tot 2016 te blijven ondersteunen. Met het staken van de centrale faciliteit voor het updaten van apps om bijvoorbeeld beveiligingsgaten te dichten verbreekt het bedrijf die belofte, zo luidt de kritiek van Nokia-ontwikkelaars.

Nokia's 808 PureView, een toestel met een 41 megapixel sensor, was de laatste Symbian-telefoon die Nokia uitbracht. Deze zomer stopte het Finse bedrijf, dat onlangs werd overgenomen door Microsoft, met het leveren van Symbian-toestellen. Nokia brengt momenteel alleen toestellen uit met Windows Phone of zijn Asha-platform.