Ontwikkelaars van het smartphonebesturingssysteem Symbian geven ontwerpdocumenten en screenshots vrij over de volgende versie, officieel Symbian^4 geheten. Het gaat nog om een concept-voorstel, waarbij de Symbian-gemeenschap om feedback wordt gevraagd.

Begin 2011

De nieuwe versie van het open source-besturingssysteem voor smartphones moet in het derde kwartaal van dit jaar gereed zijn. Vervolgens moeten de eerste toestellen in het eerste kwartaal van 2011 op de markt komen. Nokia heeft begin december ook al een voorproefje onthuld van de nieuwe interface. Dat was echter een mockup van hoe de gebruikersinterface eruit gaat zien zodra de overstap naar ui-technologie Qt rond is. Nokia heeft Qt-ontwikkelaar (interfacemaker) Trolltech begin 2008 overgenomen.

In het nu geopenbaarde ontwerp voor de gebruikersinterface krijgen applicaties letterlijk meer de ruimte. Het besturingssysteem zelf blijft in beeld met een bescheiden titelbalk, waarin signaalsterkte en batterijcapaciteit worden getoond. De navigatie is herzien om lange en verwarrende structuren te voorkomen, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.