De Nokia-smartphones met chip voor NFC (near field communication) zullen open standaarden gebruiken. Nokia-topman Anssi Vanjoki maakt deze plannen bekend op een congres in Finland. Dat duidt er volgens NearFieldCommunicationsWorld.com op ondersteuning voor het Single Wire Protocol (SWP), de open standaard waarmee een sim-kaart met een NFC-chip kan communiceren.

Nokia is een van de eerste fabrikanten die telefoons met een NFC-chip op de markt bracht. Toch zijn er tot op heden maar weinig smartphones uitgerust met mogelijkheden voor NFC (Near field communication), een contactloze communicatiemethode om signalen te ontvangen en te verzenden.

Electronische portemonnee

Telefoons met NFC zijn te gebruiken als elektronische portemonnee. Volgens een verkennende studie van Capgemini biedt de invoering van de OV-chipkaart met miljoenen gebruikers voldoende massa om een doorbraak in mobiel betalen te forceren. De infrastructuur voor NFC, die ook met de OV-chipkaart gebruikt wordt, ligt er immers al.

Het Nederlandse bedrijf Payter heeft een tijdlang een proef in Rotterdam gedaan met NFC-betalen met de mobiele telefoon. Deelnemers kregen mobiele telefoons van Payter die ze konden opwaarderen met betaaltegoed. Uiteindelijk bleek er "onvoldoende schaal" om deze proef uit te bouwen.