Nokia verzoekt de International Trade Commission (ITC) in de Verenigde Staten een onderzoek in te stellen naar de vermeende patentschending door Qualcomm. Ook eisen de Finnen dat Qualcomm in de Verenigde Staten een invoerverbod krijgt opgelegd voor chipsets en andere producten waarbij sprake is van inbreuk op patenten.

De patenten die Nokia claimt, beschrijven technologieën die de prestaties van mobiele communicatie verbeteren. Verder zijn de gepatenteerde technologieën bedoeld om de productiekosten te verlagen, de grootte van een mobiele telefoon te verkleinen en de levensduur van de batterij te vergroten, aldus de Finse mobieltjesfabrikant.

Volgens Nokia schendt Qualcomm deze patenten op een aantal chipstes voor gsm/wcdma- en cdma2000-telefoons. "Er is significant bewijs dat een onderzoek door de ITC naar Qualcomm rechtvaardigt", zegt Rick Simonson, financieel directeur bij Nokia, in een podcast. "We ondernemen nu actie om Qualcomm te laten stoppen met het kopiëren van gepatenteerde technologieën van Nokia."

Nokia en Qualcomm liggen al langer met elkaar overhoop. Beide partijen hebben elkaar de afgelopen jaren beschuldigd van patentbreuk.