Onder de leiding van huidige ceo Olli-Pekka Kallasvuo is het Nokia nog niet gelukt een inhaalslag te plegen op het gebied van duurdere smartphones. Het bedrijf is op zoek naar een nieuwe topman die fundamentele verandering moet doorvoeren. Dit melden anonieme bronnen van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.

Verhuizen naar Finland

Daarbij kijkt de Finse telefoonfabrikant bewust naar topmensen van buiten het bedrijf. Een topman van een groot Amerikaans technologiebedrijf zou al zijn benaderd, maar ook weer afgevallen omdat hij niet wil verhuizen naar Finland. Nokia heeft minstens één andere Amerikaanse topmanager ingevlogen voor een gesprek, vertelt een bron aan de WSJ.

Nokia's raad van bestuur neemt eind deze maand een beslissing over de vervanging van ceo Kallasvuo, aldus de krant. Nokia zelf geeft geen commentaar op deze geruchten.

iPhone, Android en app stores

Kallasvuo bekleedt de toppositie bij Nokia al sinds 2006. Een jaar na zijn aantreden als ceo heeft Apple de iPhone uitgebracht en daarmee de smartphonemarkt flink verstoord.

Nokia heeft met verschillende toestellen geprobeerd de iPhone te pareren. Later heeft Apple weer succes geboekt met de App Store voor de iPhone, waar Nokia's Ovi Store een verlaat en minder succesvol antwoord op is. Daarnaast is er toenemende concurrentie van mobiel besturingssysteem Android, dat Google gratis verstrekt aan telefoonmakers.