De kaartendienst van Nokia debuteerde op de eerste dag direct in de top 5 van iPhone-apps, maar is inmiddels ver weggezakt. Twee weken na zijn debuut verdween de gratis app van Nokia al uit de toppen van de ranglijsten en in de Verenigde Staten was het zelfs nauwelijks nog te vinden in de top 20 van navigatie-apps. De nekslag kwam toen Google Maps in december uitkwam en de top van App Store innam.

Ver weggezakt in Apps Stores

Maar nu is Nokia HERE zelfs in zijn thuisland Finland niet meer in de top-50 te vinden, zelfs niet niet in de top-500. De app staat op 663 in de App Store. Volgens BGR News is het grootste succes van HERE nu te vinden in Mozambique, waar het plaats nummer 526 heeft in de downloadlijst voor de iPhone.

Nu heeft Nokia meer pijlen op zijn boog betreffende HERE; het heeft in de aanloop naar de lancering in november deals gesloten met onder meer Oracle, Yahoo en Amazon. Het is onduidelijk hoe de dienst zich binnen die samenwerkingsverbanden ontwikkelt. Wel werd bij de presentatie van de samenwerking met Oracle duidelijk dat Nokia de positie van Google Maps wilde aanvallen.

Platform nu open voor andere ontwikkelaars

Dat lijkt in ieder geval voor de consumentenmarkt niet bepaald gelukt. Om meer momentum te creëren heeft Nokia het platform geopend voor ontwikkelaars om de dienst te kunnen integreren in eigen applicaties. Die applicaties moeten dan weer ten goede komen aan het ecosysteem van Nokia's Lumia-smartphones.

Of het huidige vertrek van HERE-chef Sylvain Grande met de tegenvallende resultaten te maken heeft, wordt niet duidelijk. Het is wel opvallend dat Grande nu al, na slechts drie maanden het HERE-project te hebben geleid, de wijk neemt naar SoundCloud. Grande werkte wel al vier jaar voor Nokia, eerder onder meer voor Maps. Nokia heeft nog geen opvolger benoemd.