Webstandaardenorganisatie W3C (World Wide Web Consortium) verklaart HTML 5 officieel klaar. De complete definitie voor die nieuwe versie van de universeel gebruikte webopmaaktaal is opgesteld, geratificeerd en gepubliceerd. Dit omvat ook de specificatie voor Canvas 2D, dat onder HTML 5 valt.

'Tijd voor vroege implementaties'

"Hoewel nog geen W3C-standaarden, zijn deze specificaties nu wel compleet qua features", meldt het W3C. Volgens die organisatie is dus nu de tijd aangebroken voor developers en bedrijven om te beginnen aan de eerste, vroege implementaties van websites en webapps op basis van deze technologie. In de praktijk zijn diverse webontwikkelaars, sites, browsermakers en andere betrokkenen allang bezig met HTML 5.

Dat werk gebeurt echter 'ieder voor zich'; doordat er nog geen standaard is, kunnen diverse partijen kiezen wat en hoe ze ondersteunen van HTML 5. Daar komt nu een einde aan, spiegelt het W3C voor. "Vanaf vandaag weten bedrijven waar ze op kunnen vertrouwen voor HTML 5 in de komende jaren, en wat hun klanten zullen eisen", zegt W3C-ceo Jeff Jaffe (voorheen cto bij Novell).

Browserfragmentatie

Hij stelt dat developers nu ook weten welke skills zij moeten hebben en bevorderen voor het bereiken en met software bedienen van smartphones, auto's, smart-tv's, e-books, digitale verkeersborden en nog onbekende apparaten. Het W3C begint nu aan de formele standaardisatie van HTML 5, om daarmee ook fragmentatie door verschillende browserimplementaties tegen te gaan.

Dat standaardisatiewerk omvat onder meer analyse van huidige implementaties, niet alleen door browsers maar ook door webdevelopmenttools, mailclients, servers en content management systemen. Na analyse worden er officiële HTML 5-tests opgesteld. Deze implementatiefase duurt volgens planning nog tot mid 2014, waarna de webtechnologie formeel de status van Recommendation gaat krijgen.

Versie 5.1

Tegelijk met de 'rijpheidsverklaring' voor HTML 5 meldt het W3C ook dat het aan versie 5.1 begint. De eerste draft daarvan, met ook Level 2 voor Canvas 2D, is nu aangekondigd. HTML 5.1 moet tegen 2016 een formele W3C-recommendation worden, schrijft it-nieuwssite The H. Dat is flink sneller dan HTML 5, waar in 2004 al aan is begonnen met in 2008 de eerste voorlopige specificatie.