Voor de eerste 150 miljoen euro heeft Qimonda aangeklopt bij de overheid van de Duitse deelstaat Saksen. Deze staat ook garant voor 280 miljoen euro. Qimonda heeft verder 100 miljoen euro geleend van een Portugese investeringsbank en 75 miljoen van moederbedrijf Infineon. In ruil voor het krediet gaat Qimonda investeren in onderzoek en ontwikkeling in Portugal en Duitsland.

Gered

Met de 325 miljoen is Qimonda voorlopig van de ondergang gered. Eerder deze maand liet het bedrijf nog weten zonder verbetering begin volgend jaar grote financiële problemen gaan ontstaan. Eind september zat er naar eigen zeggen nog 432 miljoen euro in de portemonnee.

Moederbedrijf Infineon laat weten blij te zijn met de steun van de Duitse overheid. "Het is goed nieuws voor de medewerkers van Qimonda, net voor de Kerst", zegt de baas van Infineon, Peter Bauer.

Last van de recessie

Qimonda heeft evenals andere chipfabrikanten en toeleverancierslast van de economische recessie. Door de dalende verkoop van nieuwe computers is er minder vraag naar geheugenchips. Ook is er de laatste jaren veel productiecapaciteit bijgekomen vanwege -onder andere- de komst van Windows Vista. Dit besturingssysteem heeft meer werkgeheugen nodig, en dus was de verwachting dat de vraag naar geheugenchips een hoge vlucht zou nemen. Door tegenvallende verkoopcijfers van Vista was dit echter niet het geval.

De verwachting is dat de verkoop van chips in het eerste kwartaal van 2009 verder daalt.

Vorige week liet Gartner weten dat de overheidssteun aan chipfabrikanten geen goede zaak is. De slechte markt wordt zo in stand gehouden, wat de prijs- en omzetdalingen zal verlengen.