De provider deed de oproep eind vorige week in een bericht op zijn site. De Fritz!box is een veelgebruikt modem bij XS4All. Maar bij 'een zeer klein deel' van de Fritzbox-bezitters werkt 112 en voicemail niet goed, zegt een Xs4all-woordvoerder Niels Huijbregts. "Het probleem doet zich alleen voor als mensen zelf de instellingen van het modem gaan wijzingen. We denken dat maar een kleine minderheid dat doet."

020-112

Het probleem wordt veroorzaakt door een van de 'geavanceerde opties'. "Je kunt instellen dat het niet nodig is het netnummer in te voeren voor nummers uit een regio naar voorkeur. Dan hoef je bijvoorbeeld geen 020 meer te bellen voor nummers in Amsterdam", aldus Huijbregts.

Hoewel niet veel abonnees deze optie zullen gebruiken, zorgt hij wel voor problemen als 112 of het voicemailnummer wordt gebeld. De Fritz!box zet dan namelijk automatisch 020 voor het ingevoerde nummer. Huijbregts: "En 020-112 werkt natuurlijk niet."

XS4all besloot alle abonnees met het type modem op te roepen de firmware te verversen. "Klanten kunnen namelijk altijd later nog op het idee komen deze speciale instelling te gaan gebruiken."

Aanbieders van telecomdiensten zijn wettelijk verplicht het bellen naar het alarmnummer 112 te ondersteunen. XS4All voegde de 112-mogelijkheid in 2006 aan zijn Voip-dienst toe.