Het communistische land heeft in de afgelopen maanden een blok van 1024 ip-adressen gereserveerd. Dit is gedaan door een bedrijf dat direct gelinkt kan worden aan de regering in Pyongyang.

Wat Noord-Korea precies van plan is met een internetverbinding en het blok aan ip-adressen is onduidelijk. De IDG News Service speculeert dat de internetadressen waarschijnlijk zijn bedoeld voor het leger en de regering. Maar experts zeggen dat er op geen enkele manier achterhaald kan worden wat de natie van plan is.

Blokkade

Volgens Leonid Petrov, docent Korea-studies aan de universiteit van Sydney, gaat de internetverbinding niet gebruikt worden om het Noord-Koreaanse volk toegang te geven tot informatie. "Als het volk van Noord-Korea toegang krijgt tot het wereldwijde web leren ze de waarheid die tot nu toe 6 decennia verborgen werd gehouden", aldus Petrov. "Tenzij Kim Jong-Il of zijn opvolgers zelfmoord willen plegen zal het internet, net zoals alle andere vrije media, nooit worden toegelaten in Noord-Korea."

In deze video is een overzicht te zien van de pogingen om het Noord-Koreaanse volk van vrije informatie te voorzien. Er wordt vooral gebruik gemaakt van radio-uitzendingen. En dat is lastiger dan het lijkt. De radio's in Noord-Korea zijn door de staat zo ingesteld dat alleen kan worden afgestemd op de staatsomroep.