Wat is er aan de hand met de Noord Koreaanse machthebbers? Zijn ze de look and feel van Windows zat, willen ze de overstap naar de Metro-interface van Windows 8 niet maken? Hoe dan ook: het nationale besturingssysteem Red Star OS heeft een totaal ander gezicht gekregen: één die als twee druppels water op het Mac OS X van Apple lijkt.

Qua onderliggende desktopomgeving zijn de Noord-Koreanen overgestapt van een KDE 3.x-versie naar waarschijnlijk GNOME 2 met Cairo-Dock. Ondanks dat Linux uit het Westen komt, is het nationale OS een ideale manier voor de huidige leider Kim Jong-un om de Juche-ideologie van de staat (een geheel zelfstandige natie) over te brengen naar de Noord-Koreaanse pc-gebruiker. Zo maakt het land ook zijn eigen pc's.

Student onthult Windows-kloon

Het Red Star OS is ontwikkeld door het Korea Computer Center (KCC) dat is gevestigd in de hoofdstad Pyongyang en is gebaseerd op Linux. Noord-Korea maakt inmiddels zo'n 10 jaar gebruik van deze open source-familie, waarmee de kern het meest overeenkomt met Red Hat Linux. Het Red Star OS dook begin 2010 voor het eerst op, toen een Russische student het bestaan ervan onthulde.

De makers zijn zes jaar geleden met de bouw begonnen. Voorheen werd in het Stalinistische land vooral gebruik gemaakt van Windows. De eerste Linuxdesktop had een KDE omgeving en leek vooral op Windows. Alleen was de startknop bijvoorbeeld versierd met het Rode Ster-logo.

Leuk detail is dat de datum werd bijgehouden op basis van de officiële Noord-Koreaanse Juche-kalender, waarbij de telling begint bij de geboorte van Kim Il-sung, grootvader van huidige president Kim Jong-Un en Eeuwige President van de Republiek. 2014 vertaalt daarbij naar Juche-jaar 103.

Versie 3.0

Maar nu kunnen we dankzij de Amerikaanse computerwetenschapper Will Scott zien hoe versie 3 eruit ziet. Scott heeft de software rechtstreeks bij een KCC-retailer gekocht en zegt geen enkele aanpassing te hebben gemaakt. Het nieuwe Red Star OS is in 2013 al uitgebracht, meldt North Korea Tech.

De evolutie van het Red Star OS gaat van:

naar nu:

Op de laatste foto is te zien hoe emulatiesoftware Wine voor Windows draait op Red Star OS 3.0:

(foto's via North Korea Tech)