Volgens een overeenkomst tussen de Noorse publieke omroep en de Noorse rechtenorganisatie TONO mag NRK alle radio- en tv-programma's podcasten. Trots verkondigde de omroep dat het op deze manier legaal alle songs van de Beatles online konden zetten.

Maar die deal blijkt alleen te gelden voor shows die de afgelopen vier weken zijn uitgezonden. Daardoor moest de NRK na wereldwijde media-aandacht dinsdag zijn nieuwe podcast 'Our Daily Beatles' weer offline halen, want die serie waarin alle Beatles-liedjes zijn te horen werd in 2007 in de ether uitgezonden.

"Dit is niet zoals we het zouden willen", laat de omroep op zijn site weten. NRK meldde eerder deze week vol trots te zijn gestart met een podcast over elk Beatles-nummer met daarbij een verhaaltje over het liedje, dat op de achtergrond volledig is te horen.

Volgens NRK was dat legaal doordat de omroep royalty's betaalt voor zijn uitzendingen, ook voor podcasts daarvan, aan de Noorse rechtenorganisatie TONO.

70 procent-regel

De omroep hield zich overigens wel aan een andere voorwaarde: dat de muziek niet meer dan 70 procent van de podcast te horen mag zijn. NRK was van plan deze maand 212 programma's als podcast aan te bieden.

Volgens NRK maakte de podcast het voor het eerst mogelijk de hele Beatles-catalogus legaal en drm-vrij te downloaden en te beluisteren, zij het met de Noorse stemmen er onder. Na nog geen 20 afleveringen kwam er al een eind aan het downloadfeest rond The Fab Four.

Noors als 'geavanceerde codec'

NRK verspreidt al langer uitzendingen als downloads via BitTorrent. Deze programma's zijn meestal in het Noors, een taal die de site van de omroep gekscherend omschrijft 'als een geavanceerde codec die door zo'n 4,7 miljoen mensen gebruikt kan worden'.

Apple Records vs Apple

Apple Records had nog niet op de nieuwe podcast gereageerd. De podcast is curieus omdat de Beatles nog altijd geen toestemming hebben gegeven voor de verkoop van betaalde downloads van hun muziek.

Onderhandelingen van het platenlabel van de Beatles, Apple Record, met computerbedrijf Apple over het toevoegen van de albums van de Beatles aan downloadwinkel iTunes Music Store liepen meermaals op niets uit.