Dat laat de aanbieder van onder andere netwerkapparatuur weten in een verklaring op zijn website. Daarnaast heeft Nortel bij de rechtbank een verzoek ingediend om de handel in zijn aandelen aan banden te leggen, zodat de koers niet te hard onderuit gaat. Dat is belangrijk, omdat het bedrijf al een waarschuwing op zak heeft van de beurs van New York: als de koers binnen vijf maanden niet boven de dollar stijgt (het minimum om bij de beurs ingeschreven te staan), dan zal Nortel ervan af worden gehaald.

Het Canadese bedrijf bevond zich financieel al in zwaar weer, en het mag geen verrassing heten dat de kredietcrisis de positie van het bedrijf verder heeft verslechterd. Onder andere door een verloren slag met concurrent Cisco verloor het bedrijf afgelopen jaar al 95 procent van zijn marktwaarde. In november werd al bekend dat het bedrijf wel eens kopje onder zou kunnen gaan. Nu is de kogel door de kerk: Nortel heeft "alle mogelijke alternatieven uitgebreid bestudeerd", staat te lezen in een verklaring.

Maar de stappen hoeven niet het einde te betekenen van Nortel, zo staat ook in de verklaring. Door failliet verklaard te worden hoopt het bestuur een doorstart te kunnen maken, omdat het bedrijf zo onder een strop uit komt van 107 miljoen dollar, die deze week afbetaald moet worden. Nortel zegt zelf nog 2,4 miljard dollar in kas te hebben, maar de totale uitstaande schuld is bijna 4 miljard dollar.

Op het moment van schrijven was niemand van de Nortel-vestiging in Nederland bereikbaar voor commentaar. Bron: Techworld