Daarnaast heeft Nortel bij de rechtbank een verzoek ingediend om de handel in zijn aandelen aan banden te leggen, zodat de koers niet te hard onderuit gaat.

De maker van telecomapparatuur hoopt op deze manier weer overeind te kunnen krabbelen. Nortel heeft naast de slechte markt ook nog eens te maken met stevige concurrentie. Bedrijven zoals Ericsson en Alcatel-Lucent produceren dezelfde producten.

Volgens CEO Mike Zafirovski was het aanvragen van surseance onvermijdelijk. "We moeten Nortel voorgoed op een financieel stabiele ondergrond zien te krijgen," zo zegt hij in een persbericht op de site van Nortel.

Hard achteruit

De Canadezen maakten september vorig jaar al bekend dat de financiële crisis het bedrijf niet onberoerd laat. Als maatregel stootte Nortel toen een technische divisie af om flink te kunnen bezuinigen. Als reactie op die maatregel daalde de koersen met vijftig procent.

Aan het begin van deze eeuw had Nortel nog 90.000 werknemers in dienst. Inmiddels is dat aantal gezakt naar 32.000 mensen. De CEO gaat er van uit dat Nortel gewoon producten blijft leveren. "Dit is volgens ons de snelste manier om weer op een effectieve manier te opereren."