Symantec, bekend van de Norton Utilities, brengt eind deze maand software op de markt waarmee bedrijven kunnen controleren of al hun bestanden en hardware bestand zijn tegen de millenniumbug. Norton 2000 bekijkt de datumwaarden in tekstdocumenten, databases en spreadsheets op iedere computer die aan een netwerk hangt en controleert het BIOS en de interne real-time klok van alle aangesloten PC's. De systeembeheerders krijgen een op maat gesneden verslag met de resultaten op hun scherm. Over twee maanden zal Symantec al een update uitbrengen, waarbij Norton 2000 bekijkt of populaire applicaties al overweg kunnen met de afgekorte versie van het nieuwe millennium ('00' in plaats van 2000). Een versie voor bedrijven kost 1225 dollar voor 25 PC's; een individuele versie kost 39,95 dollar.

Van Windows 98 – officieel nog altijd alleen maar een upgrade – zijn in de Verenigde Staten sinds 25 juni meer dan een miljoen exemplaren verkocht. En een onafhankelijk onderzoek wijst volgens Microsoft uit dat negen op de tien kopers tevreden of zelfs zeer tevreden zijn met het nieuwe besturingssysteem. Over de waardering van zakelijke gebruikers zwijgt de peiling. Dan Hinrichs behoort duidelijk niet tot de tevreden gebruikers: deze Amerikaan heeft – ook namens de andere miljoen kopers – een aanklacht ingediend tegen Microsoft, omdat Windows 98 niet doet wat in advertenties wordt beloofd. Hinrichs wil schadevergoeding voor zichzelf en alle andere gebruikers die de upgrade hebben geïnstalleerd.

Er is ook goed nieuws aan het juridische front voor de softwarereus uit Redmond. De twintig staten en de District of Columbia hebben een deel van hun aanklacht tegen Microsoft laten vervallen. De aanklagers wilden de wijze aan de kaak stellen waarop Microsoft licenties aanbiedt aan computerfabrikanten die het Office-pakket met Windows op hun PC's bundelen. Door het pakket op alle harde schijven te installeren tegelijk met het besturingssysteem krijgen de fabrikanten forse korting op hun licenties. De staten en het district richten zich nu bij hun aanklacht volledig op het vermeende misbruik van het monopolie van Microsoft bij de verkoop van Windows. Het proces, waar aan ook de federale justitie meedoet, begint 8 september.

Of we er iets over willen schrijven in de Daily Planet: dat zouden we wel willen, maar dat kunnen ze daar best wel zelf. Dus brengen we op eigen houtje het programma mIRCpipe 2.0 onder de ogen, dat Marcel Swinkels en Matthieu Kooyman hebben geschreven. Met mIRCpipe kun je onbespiedt voor anderen en aanvallers chatten – dat wil zeggen dat ze je IP-adres niet kunnen achterhalen. Daarvoor zet het programma van Marcel en Matthieu een verbinding op via de shell bij je provider en een Telnet-verbinding met de gewenste IRC-server. mIRCpipe vraagt om Windows 95 en NT en wat geduld, wat er zitten nog bugs in de applicatie. De software is door deze redactie niet door de mangel gehaald: gebruik op eigen risico.