Terwijl de berichten en inschattingen over internetfalen door het WK de ronde doen, maakt de NOS bekend maar een beperkt aantal online-kijkers te kunnen bedienen. De maximumcapaciteit wordt geschat op 120.000 gelijktijdige streams, die dus gaan naar 120.000 computers. Bij de Olympische Spelen in Peking haalde de NOS een maximum van zo'n 100.000 streams. Dat plafond werd bereikt bij de wedstrijd waterpolo voor de Nederlandse dames.

Onder kantoortijd

De WK-openingswedstrijd voor de Nederlandse ploeg is aanstaande maandag onder kantoortijd (om 13:30). De verwachting is dan ook dat veel mensen op de werkcomputer gaan kijken. "Als de maximumcapaciteit op de stream is bereikt, tonen we een boodschap dat het vol zit. Je kunt op de site zien hoeveel mensen tegelijk kijken", tekent techsite Bright op uit de mond van Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de NOS.

Hij wijt de beperking overigens niet aan de streamaanbieder zelf, maar aan de beschikbare capaciteit bij Nederlandse internetknooppunten. Daarbij speelt ook de bandbreedte naar de daadwerkelijke internetproviders van WK-kijkers. Klanten van kleinere providers kunnen eerder misgrijpen wat de livestreams betreft.

Technisch is het mogelijk om streams te 'herdistribueren', maar dat vereist medewerking van telecombedrijven en kost geld. Bovendien is het nog de vraag of dat licentietechnisch wel mag qua uitzendrechten. Juist om die reden zijn de NOS-streams ook niet te zien voor Nederlanders in het buitenland.

Kabel-tv

Wie zeker wil zijn dat hij de wedstrijden live op een computer kan kijken, kan beter een usb-dongle voor digitale ether-tv aanschaffen, adviseert Stekelenburg. Daarmee is de publieke omroep gratis te ontvangen. Op een werk-pc moet dan wel de daarvoor benodigde software worden geïnstalleerd. Uiteraard is de gewone kabel-tv ook nog steeds een optie.