De Application Programming Interface (api), die Open NOS is gedoopt, zorgt ervoor dat andere partijen makkelijk gebruik kunnen maken van de informatie die de NOS verspreidt. "Binnenkort kunnen ontwikkelaars via http://open.nos.nl een api-sleutel aanvragen en uitgebreide documentatie vinden over het gebruik van de api", maakt Jan-Willem Eshuis, ontwikkelaar bij NOS Nieuwe Media, bekend.

Dat zal binnen "de komende paar weken" zijn, vult Roeland Stekelenburg, hoofd Nieuwe Media van de NOS aan. "Dan gaat niet de database open", benadrukt hij. De NOS is van plan stap voor stap te proberen wat er mogelijk is. "Het is niet zo dat binnenkort iedereen zomaar de Champions League op zijn website kan zetten."

In aanloop naar het openstellen van de api is er alvast een Google Group opgericht waar developers hun ei kwijt kunnen over de software. De ontwikkelaars zijn vooral geïnteresseerd in de metadata van de uitzendingen en de live streams en video van de publieke omroep.

Video

Voorlopig worden er geen deeplinks naar videobestanden vrijgegegeven. In een later stadium is het wel de bedoeling om dat met gedeeltes van de videobestanden te doen, maar het is moeilijk om daar een scheiding in te maken. "Het heeft heel veel met rechtenkwesties te maken", aldus Stekelenburg. Wel zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om van losse video's een embedcode te krijgen.

Ontwikkelaars krijgen in eerste instantie toegang tot metadata zoals koppelingen tussen verschillende berichten, ook is het mogelijk om met de berichten zelf aan de slag te gaan. Daarnaast wordt er informatie vrijgegeven over wat er op een bepaald moment populair is op de site. Ook wordt er tv-gids data ontsloten met json, xml en php.

Verschillende platforms

De NOS heeft het api-project gestart omdat de omroep niet meer voor elk platform zelf wil ontwikkelen. Als Sony nu bijvoorbeeld NOS-content op zijn tv's wil via een applicatie, kunnen ze dat in de toekomst zelf voor elkaar krijgen, legt Stekelenburg uit. "Daarnaast hopen we ontwikkelaars aan ons te binden." Het project gaat een jaar lopen.

Bij het ontwikkelen van de api heeft de NOS vooral gekeken naar de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse publieke radio NPR, die al langer nieuws verspreiden via een api. In onderstaande video legt developer Chris Thorpe van The Guardian uit hoe zij omgaan met een api.

HTML 5 video

Video: Emiel Elgersma