De omroep meldt niet zonder trots dat haar Olympische website de afgelopen weken in totaal zo'n 2,7 miljoen unieke bezoekers trok, die samen bijna 60 miljoen pageviews genereerde.

Gemiddeld surften iedere dag van de Spelen 400.000 mensen naar de site. De drukste dag was op 21 augustus, de dag van de dames waterpolofinale. Die dag keken 518.000 mensen op de site. Tijdens de Spelen werden meer dan 20 miljoen livestreams opgevraagd. On demand zijn er nog eens 7,4 miljoen samenvattingen, reportages en wedstrijdverslagen bekeken.

Op de topdag tijdens het EK voetbal, eerder deze zomer, werden bijna 400.000 streams opgevraagd.

Het Silverlight-debat

De NOS introduceerde aan het begin van de zomer de mogelijkheid om live streams ook te zien met behulp van Microsoft Silverlight. Dat bleek geen onomstreden keuze en leidde tot veel publieke beroering, tot aan Kamervragen toe. Minister Plasterk antwoordde per ommegaande dat de NOS weinig keus had, wegens de drm-eis van de rechthebbenden. Die eis geldt zo wel voor de Europese voetbalbond UEFA als de Olympische organisatie IOC. Een open source player, zoals de SP wenste, zit er voorlopig niet in.

Dat de NOS koos voor Microsoft Silverlight in het plaats van het meer gangbare Adobe Flash, was volgens NOS internetchef Roeland Stekelburg een pragmatische keuze, gedreven door financiele motieven.

"Om flash live te streamen zijn veel meer streaming servers nodig dan voor wmv of Silverlight. Dat kost dus veel geld. Daarnaast konden we Silverlight aanbieden zonder te investeren in nieuwe encoders, aangezien Silverlight gewoon gebruik maakt van de bestaande wmv-encoders", schreef Stekelenburg onlangs. En, zo benadrukte hij, de keuze voor Silverlight is 'geen definitieve keuze'.