Het telecombedrijf geeft nu maximaal twintigduizend gelijktijdige NOS-streams van grote sportevenementen door. Is die limiet bereikt, dan kunnen er geen andere internetters meer kijken. Roeland Stekelenburg, internetchef van de NOS, is ontevreden over de KPN-capaciteit. Volgens hem vormt de beperkte doorgifte door providers een 'bottleneck' voor het uitzenden van tv-beelden via internet.

"Daardoor dreigen internetkijkers deze zomer buiten de boot te vallen. KPN heeft 1,2 miljoen abonnees op zijn netwerk en toch is er maar ruimte bij KPN voor 20 duizend gelijktijdige kijkers naar onze streams", aldus Stekelenburg.

Tijd en geld

"De volgende keer gaan we dit beter afstemmen met de NOS", reageert KPN-woordvoerster Simone Boitelle. "Maar deze streams kosten ons veel tijd en geld. Uitbreiden van capaciteit betekent voor ons extra investeringen." KPN is volgens Boitelle echter wel bereid te praten over het uitbreiden van de doorgifte van de NOS-streams later deze zomer. "Over de internetuitzendingen van de Tour de France en de Olympische Spelen willen we nog verder met de NOS overleggen."

In totaal leveren alle grote providers voor de streams van het EK Voetbal samen capaciteit voor ruim honderdduizend gelijktijdige kijkers. Volgens Raymond Garnier van Cross Media Ventures heeft Stekelenburg maar 'een beetje gelijk'. Het crossmediabedrijf ontwikkelde de Silverlight-speler voor de NOS en biedt momenteel overflowcapaciteit aan de omroep (de reguliere streams worden verzorgd door de ICT-afdeling van de NPO). Garnier vindt dat KPN een redelijke bijdrage levert aan de doorgifte van de streams. "Vergeleken met andere breedbandaanbieders, zoals kabelbedrijven, doet KPN het niet veel slechter."

Down bij Tour en Spelen

De NOS verwacht dat de streams van de Tour de France en de Olympische Spelen, in juli en augustus, zoveel internetkijkers zullen trekken dat de limieten van de providers worden bereikt. Vorige zomer kwamen meerdere providers door de massale belangstelling voor de streams van een belangrijke Tour de France-bergetappe in de problemen.

Dat dreigt volgens Stekelenburg nu weer te gebeuren. "De Tour de France en de Olympische Spelen vinden plaats tijdens kantooruren. Veel mensen gaan dan op hun werk kijken." De NOS biedt bij de Olympische Spelen op internet twaalf verschillende live-streams aan met alle beelden die vanuit China binnenkomen. Bij de live streams van het EK Voetbal is de capaciteit van honderdduizend gelijktijdige kijkers niet bereikt. Op de pieken keken 42 duizend man via internet.

Bedrijfsnetwerken plat

Garnier verwacht bij de streams van Tour de France en Olympische Spelen dat een deel van de kantoorwerkers de beelden sowieso niet krijgt te zien, omdat interne netwerken bij bedrijven niet veel videostreams tegelijk aankunnen. "Bedrijfsnetwerken lopen hierdoor snel vast." Mogelijk blokkeren systeembeheerders om problemen te voorkomen de toegang tot de sportstreams.

De grote providers werken al een aantal jaar rond internetknooppunt AMS-IX met elkaar samen op gebied van videodistributie. Maar het plan van vorig jaar om te komen tot gezamenlijke automatische centrale opslag van de populairste video's onder Nederlandse internetters is bij de isp's nog niet in vruchtbare aarde gevallen. Zo'n systeem zou de kwaliteit en beschikbaarheid van streams kunnen verhogen.

Maar de providers zijn niet bereid zelf voor de kosten hiervoor op te draaien. Garnier: "Zoiets zouden providers alleen doen, als ze klanten voor betere online videokwaliteit bijvoorbeeld extra zouden kunnen laten betalen. Maar dat is nog niet aan de orde."