Gedurende de avond was er een keuze uit vier streams: de UEFA Cup-wedstrijd tussen Ajax en Olympique Marseille, twee schaatsafstanden (1500 meter mannen, 3000 meter vrouwen), een gecombineerde voetbal/schaats-uitzending, en een inderhaast ingelaste persconferentie over het terreuralarm in Amsterdam. Gezamenlijk leverden de webstreams 180.000 aparte views op.

60 gigabit per seconde

De piek vond plaats om 21.10. Toen stemden een kleine 70.000 mensen gelijktijdig af op de livestreams van de NOS, vertelt Roeland Stekelenburg, internetchef van de NOS. "De wedstrijd van Ajax trok by far de meeste kijkers. Tussen 20.45 en 21.10 uur zonden we op televisie schaatsen uit, en toen gingen veel mensen naar internet voor de eerste helft van Ajax." Op het hoogtepunt verzonden de NOS-servers 60 gigabit per seconde aan dataverkeer.

Vooraf had Stekelenburg rekening gehouden met meer dan 100.000 gelijktijdige kijkers. "Normaliter kijken er zo'n 1,5 a 2 miljoen mensen naar een UEFA Cup-wedstrijd van Ajax. We vreesden vooraf dat er misschien wel een paar honderdduizend tegelijk naar de internetstreams zouden komen. Dat viel dus mee." Het vorige record - 100.000 gelijktijdige views - werd op 21 augustus 2008 gehaald, toen de waterpolodames goud haalden op de Olympische Spelen.

Streamend fluitconcert

De topdrukte leverde wel de nodige haperingen op gedurende de avond. Op diverse Ajax-sites en op Twitter zijn veel klachten te lezen over niet-werkende streams. Talloze kijkers kregen het bericht: 'u heeft verbinding maar wij wachten op beelden'. Daardoor misten veel fans tot hun ergernis doelpunten. Op een Ajax-fansite reageert een criticus: "Die NOS verdient een streamend fluitconcert."

Stekelenburg kent de klachten, en wijst de beschuldigende vinger naar de isp's, waarvan sommige volgens hem het streamverkeer afknijpen. "Theoretisch kan het zo zijn dat de bandbreedte bij isp's onvoldoende was, maar daar geloof ik niet zo in. Je ziet heel duidelijk dat bij bepaalde providers de streams heel vaak moeten bufferen. Terwijl kijkers bij andere isp's non-stop topkwaliteit ervaren. Dat betekent dat er verkeer gecapped wordt."

Eeuwenoude discussie

De vraag is wie opdraait voor de hoge kosten van de capaciteitvretende videostreams. Tijdens het EK voetbal van 2008 speelde eenzelfde probleem. KPN beperkte toen de doorgifte van videostreams bij grote sportevenementen tot 20.000 abonnees, tot frustratie van de NOS. Het is "een eeuwenoude discussie", zegt Stekelenburg, waar nog geen oplossing voor gevonden is.

Sinds vorig jaar experimenteren verschillende omroepen wel samen met providers met een nieuw, gedecentraliseerd videodistributiemodel.