Met Mono for Android kunnen .Net- en C#-ontwikkelaars aan de slag voor het maken van Android-apps. Mono for Android ondersteunt onder meer native Android API's en heeft een plug-in voor Visual Studio 2010. De SDK bevat alle midddelen voor het bouwen, debuggen en implementeren van apps. Publiceren kan naar een Android-simulator, een Android-apparaat of naar de Android Market.

Scheelt tijd

Mono is de open-source implementatie van Microsofts tools, bedoeld voor het draaien van .Net-applicaties op verschillende platforms. Mono for Android is een aanvulling op MonoTouch, het Novell-pakket voor het ontwikkelen van apps voor Apple's iOS. Novell denkt dat Mono ontwikkelaars tijd en geld scheelt omdat ze dezelfde code voor iOS en Android kunnen gebruiken. Het pakket is beschikbaar vanaf 99 dollar voor studenten en vanaf 399 dollar voor professionals.

Patenten

Richard Stallman, oprichter van het GNU-project, waarschuwde eerder voor het gebruik van Mono. Volgens hem lopen ontwikkelaars die het pakket gebruiken risico op patent-aanklachten door Microsoft. Maar eind augustus 2010 bleek dat Microsoft het Mono-project onder Android goedkeurt.

"Het soort juridische actie dat Oracle nu neemt tegen Google vanwege Java zal in dit geval niet gebeuren", aldus Tom Hanrahan, directeur van Microsofts open-source technologiecentrum, destijds. Oracles aanklacht tegen Google over Android spitst zich toe op de ontwikkeling van de Dalvik virtuele machine die applicaties geschreven in Java kan draaien.